Kako funkcioniraju dizalice topline i zašto su neophodne u modernoj gradnji

Dizalice topline revolucionarni su uređaji u svijetu grijanja i hlađenja, stoga ne čudi njihova sve veća primjena u modernoj gradnji i arhitekturi. Osim što omogućavaju energetski učinkovit i ekološki prihvatljiv način reguliranja temperature u zgradama, dizalice topline koriste obnovljive izvore energije iz zraka, vode ili tla, smanjujući emisiju štetnih ispusnih plinova i omogućavajuci uštedu na troškovima.

U ovom članku pojasniti ćemo kako funkcioniraju različite vrste dizalica topline, njihove prednosti i cijene, te zašto su postale ključni element u modernoj gradnji i arhitekturi.

Kako funkcioniraju dizalice topline?

Dizalice topline djeluju na principu prijenosa topline iz jednog sustava u drugi. Ove uređaje možemo usporediti s hladnjacima, ali u obrnutom smjeru. Umjesto da uklanjaju toplinu iz unutrašnjosti kako bi ona izašla van,  dizalice topline apsorbiraju toplinu iz vanjskog okruženja (zraka, vode ili tla) i prenose je unutar zgrade za grijanje.

Kako izgleda proces djelovanja dizalica topline? Proces zagrijavanja započinje s isparivačem, gdje se niskotemperaturno radno sredstvo isparava apsorbirajući toplinu iz vanjskog izvora. Nastala para se komprimira u kompresoru, povećavajući joj temperaturu, a zatim vruća para ulazi u kondenzator gdje se oslobađa toplina, koja se koristi za grijanje prostora ili vode. Nakon što se ohladi i kondenzira, radno sredstvo ponovno ulazi u isparivač, time zatvarajući krug ovog procesa.

Prednosti i nedostaci dizalica topline

Dizalice topline nude brojne prednosti koje ih čine atraktivnim izborom od klasičnih načina grijanja i hlađenja doma.

Prednosti uključuju:

  • visoku energetsku učinkovitost, što dovodi do nižih računa za potrošnju energije
  • smanjuju emisije štetnih plinova, što ih čini ekološki prihvatljivijim izborom u usporedbi s tradicionalnim sustavima grijanja i hlađenja.
  • mogu koristiti obnovljive izvore energije poput zraka, vode i tla, te mogu osigurati grijanje, hlađenje i toplu vodu iz jednog sustava, što ih čini praktičnim i jednostavnijim rješenjem

Međutim, postoje i nedostaci koje treba uzeti u obzir.

  • početni troškovi instalacije dizalica topline mogu biti visoki, što može biti prepreka za neke korisnike
  • njihova učinkovitost može varirati ovisno o klimatskim uvjetima; na primjer, zrak-zrak dizalice topline mogu izgubiti učinkovitost u hladnijim klimama.
  • instalacija također može zahtijevati određene građevinske radove i prostor za vanjske jedinice, što može biti izazov u urbanim područjima
  • održavanje i servisiranje sustava može zahtijevati specijalizirane stručnjake, što može povećati dugoročne troškove

Unatoč ovim nedostacima, mnogi stručnjaci smatraju da su dugoročne uštede na energiji i ekološke prednosti vrijedne početne investicije u dizalice topline.

Dizalica topline zrak-voda

Dizalica topline zrak-voda koristi energiju iz zraka za grijanje vode koja se zatim distribuira kroz radijatore, podno grijanje ili sustav tople vode za domaćinstvo. Ova vrsta dizalice je popularna zbog jednostavne instalacije, relativno niskih troškova i široke primjene.

Na koji način funkcionira? Vanjska jedinica apsorbira toplinu iz zraka i prenosi je na radno sredstvo koje cirkulira kroz sustav. Toplina se zatim prenosi na vodu u unutarnjoj jedinici putem izmjenjivača topline. Ovaj proces omogućuje grijanje prostora i potrošne tople vode, čak i pri niskim vanjskim temperaturama, iako njihova učinkovitost može opasti pri ekstremno niskim temperaturama.

Dizalice topline zrak-voda su također sposobne za hlađenje prostora, što ih čini višenamjenskim rješenjem za cijelu godinu.

Dizalica topline zrak-zrak

Dizalica topline zrak-zrak također koristi vanjski zrak kao izvor topline, ali umjesto vode, prenosi toplinu izravno u zrak unutar zgrade. Ova vrsta sustava je idealna za manje prostore i jednostavna rješenja grijanja i hlađenja.

Na koji način funkcionira? Sličan princip kao kod zrak-voda sustava, ali ovdje unutarnja jedinica isporučuje toplinu izravno u zračni sustav zgrade. Ventilatori pomažu distribuirati toplinu ili hladni zrak po prostoru, omogućujući brzu regulaciju temperature.

Dizalice topline zrak-zrak su jednostavne za instalaciju i održavanje, te su često korištene u stambenim zgradama, uredima i manjim komercijalnim prostorima. Jedna od glavnih prednosti je njihova sposobnost brzog reagiranja na promjene temperature, što ih čini učinkovitim rješenjem za područja s umjerenom klimom.

Dizalica topline voda-voda

Dizalica topline voda-voda koristi toplinu iz podzemnih voda ili jezera, pružajući stabilan i visoko učinkovit izvor energije. Ova vrsta sustava je posebno pogodna za područja s dostupnim vodnim resursima.

Na koji način funkcionira? Sustav crpi vodu iz podzemnog izvora ili jezera i apsorbira toplinu iz nje. Toplina se prenosi na radno sredstvo koje zatim zagrijava vodu za grijanje prostora ili potrošnu toplu vodu. Nakon što se toplina prenese, ohlađena voda se vraća u izvor, čime se zatvara krug.

Dizalice topline voda-voda su poznate po svojoj visokoj učinkovitosti, jer voda kao izvor topline ima relativno stabilne temperature tijekom cijele godine, omogućujući konstantnu učinkovitost. Instalacija ovakvog sustava može biti skuplja i kompleksnija zbog potreba za bušenjem bunara ili postavljanjem cijevi.

Koja je cijena dizalice topline?

Cijena dizalice topline ovisi o nekoliko faktora: vrsti dizalice, kapacitetu sustava, kompleksnosti instalacije i dodatnoj opremi. Često su početni troškovi za dizalicu topline viši u usporedbi s tradicionalnim sustavima grijanja, ali dugoročne uštede na računima za energiju i ekološke prednosti čine ovu investiciju isplativom.

Koliko novca ćete morati izdvojiti za ovaj način grijanja?

Cjenovno najpovoljnija opcija je dizalica topline zrak – zrak. Njena cijena kreće se od 2,000 do 6,000 EUR.

Za dizalicu topline zrak-voda, trebati ćete izdvojiti nešto više novca, cijene se kreću od 4,000 do 10,000 EUR, ovisno o veličini i kapacitetu sustava.

Zbog kompleksnije instalacije, sustavi voda-voda nešto su veće cijene te se kreću od 6,000 do čak 20,000 EUR.

Uz navedene troškove, dodatni troškovi mogu uključivati instalaciju, redovno održavanje i eventualne nadogradnje sustava. No unatoč visokom početnom trošku, dizalice topline nude značajne dugoročne uštede na troškovima energije i smanjujući račune za grijanje i hlađenje čak do 50% ili više. Pored toga, mnoge zemlje nude subvencije i porezne olakšice za instalaciju energetski učinkovitih sustava, čime se dodatno smanjuju početni troškovi i povećava atraktivnost investicije.

Dizalice topline kao budućnost grijanja i hlađenja

Dizalice topline predstavljaju održivo, energetski učinkovito i ekološki prihvatljivo rješenje za grijanje i hlađenje u modernoj gradnji. Bilo da se radi o zrak-voda, zrak-zrak ili voda-voda sustavima, prednosti ovih tehnologija su jasne:

  • smanjenje troškova energije,
  • niže emisije CO2
  • dugoročne uštede.

Uz sve veću svijest o važnosti ekološki prihvatljivih rješenja, dizalice topline postaju neizostavan dio svake moderne građevine. Ulaganje u dizalice topline donosi ne samo financijske uštede već i značajan doprinos očuvanju okoliša, čineći ih pametnim izborom za svaku tvrtku i pojedinca koji teže održivom načinu života.