Obiteljska kuća R

OPIS: Obiteljska kuća sa dva stana smještena u Stenjevcu
LOKACIJA: Stenjevac, Zagreb
POVRŠINA: 230 m2 BRP
FAZE: Izrada glavnog projekta arhitekture

Tim DI arhitekti projektirao je obiteljsku kuću s dvije stambene jedinice prema definiranom projektnom zadatku od strane investitora. Ovaj idejni projekt razvijen je uzimajući u obzir specifičnosti lokacije, važeću prostorno plansku dokumentaciju te karakteristike terena.

Čestica na kojoj će se graditi kuća ima 398 m2 i nalazi se u blagom padu od 12° prema jugoistoku. Prema Generalnom urbanističkom planu grada Zagreba, definirana je mogućnost gradnje na građevnim česticama koje se nalaze u pretežito izgrađenom uličnom potezu, odnosno pretežito dovršenom predjelu. Predmetni obuhvat nalazi se u području Zaštita, uređenje i dogradnja zapadnoga, središnjeg i istočnog dijela podsljemenskog područja (2.2.) na kojemu je dozvoljena interpolacija na građevnim česticama manjim od 600 m2.

Sama građevina će biti moderno oblikovana sa balkonima prema ulici i loggiom na sjeveru ukupne bruto razvijene površine od 238,2 m2 raspoređene na tri etaže – podrum, prizemlje i kat. Prizemlje i kat sadržavat će po jedan stan, dok će se u podrumu nalaziti garaža za tri automobila, spremišta i kotlovnica.

Što se tiče konstrukcije i materijala, planira se temeljenje AB pločom, dok će nosivi zidovi biti armirano betonski debljine 25 cm. Međukatna konstrukcija će biti izvedena armirano betonskom pločom, dok će krov biti ravan, neprohodan, s armirano betonskom pločom hidroizoliranom i toplinski izoliranom UV stabilnom hidroizolacijskom folijom. Fasada će biti obložena ETICS sustavom debljine 15 cm, dok će unutarnji zidovi biti žbukani i obojani. Završna podna obloga unutar kuće odabrati ovisno o namjeni prostorije, vanjski prozori i vrata bit će izrađeni od PVC-a, dok će unutarnja vrata biti drvena.

Okućnica će biti uređena hortikulturno, s putevima i parkiralištem popločenim betonskim pločama. Ovaj projekt integrira suvremene arhitektonske principe s visokokvalitetnim materijalima i pažljivo planiranom funkcionalnošću, stvarajući tako prostor ugodan za stanovanje i život.