Stambene zgrade Vrbani

OPIS: Dvije stambene zgrade sa stanovima različitih tipologija
LOKACIJA: Zagreb
POVRŠINA: 16.000 m2 BRP
FAZE: Arhitektonsko idejno rješenje

Tim DI arhitekti izradio je arhitektonsko idejno rješenje za stambene građevine čije oblikovanje, smještaj i funkcionalna organizacija proizlaze iz specifičnosti i kontrasta lokacije na kojoj se sa sjeverne strane nalazi Zagrebačka avenija, visokofrekventna prometnica, a s južne strane mirna stambena četvrt Vrbani.

Formiranje volumena lomljenjem kvadra ostvaren je prostor orijentiran prema stambenom naselju Vrbani, a njihovim pozicioniranjem na parceli ostvarena je komunikaciju između dviju građevina koje djeluju kao jedna oblikovna cjelina povezana zajedničkim vanjskim prostorom. Kontrastan odnos građevina prema lokaciji je postignut zatvaranjem prema Zagrebačkoj aveniji zbog buke i sjeverne orijentacije te otvaranjem prema stambenom naselju Vrbani odnosno prema jugu što omogućava optimalnu svjetlost i veću privatnost.

Kontrast je vidljiv u oblikovanju pročelja koje je tamno sive boje s manjim brojem otvora (vertikalne komunikacije i spavaći prostori) prema aveniji, a prema naselju bijele boje s većim prozorima te balkonima i lođama raspoređenim u razigranu kompoziciju (prostori za boravak i blagovanje).

Dvije građevine djeluju kao jedna oblikovna cjelina povezana pripadajućim zajedničkim vanjskim prostorom na kojem se nalaze novoformirani pješački putevi, biciklistička staza, zelenilo, igralište i drugi sadržaji. S obzirom na veličinu, građevine su funkcionalno, tehnički i konstrukcijski podijeljene u dvije odnosno tri cjeline. Svaka građevina se sastoji od jednog volumena s devet nadzemnih etaža na kojima se nalaze stambeni prostori i dvije podzemne etaže u kojima se nalazi garaža, spremišta i tehnički prostori.  Formirani su stanovi različitih tipologija od jednosobnih do peterosobnih.

U cilju uklapanja u planiranu vrijednost investicije korišteni su standardni i održivi materijali. Kompaktan volumen građevina kao i repetitivnost etaža omogućuje ekonomičniju i bržu gradnju te mogućnost korištenja standardnih građevnih elemenata i tehnika. Nosiva konstrukcija projektirana je tako da su svi elementi uobičajenih raspona, a nosivi zidovi se nalaze samo između stanova što omogućava veću fleksibilnost prostora.